Framtidens hälsosamma åldrande

Den här forskningen bygger på tidigare studier där vi har utvecklat och testat flera digitala lösningar och det övergripande målet är att skapa modeller som använder tekniklösningar för att stödja äldre personers engagemang i vardagliga aktiviteter, vilket främjar deras välbefinnande och minskar behovet av primärvårds- och kommunala omsorgstjänster.

Forskningsprogrammet definierar hälsosamt åldrande som processen att utveckla och bibehålla den funktionella förmåga som möjliggör välbefinnande i ålderdomen. Behoven hos äldre personer som är i riskzonen eller redan har utvecklat skörhet, samt deras närstående, kommer att studeras i samband med interventioner som använder digital teknik. Skörhet definieras som ett hälsotillstånd med en progressiv åldersrelaterad nedgång och fokuserar på funktion och inte specifikt på sjukdomar.

Forskningsfrågor
  1. Kan ett förebyggande program med teknikstöd för engagerande aktiviteter i vardagslivet minska risken eller bibehålla/fördröja nivån av skörhet hos äldre personer? (projekt A)
  2. Hur kan ett förebyggande program som använder teknik stödja "God kvalite, lokal sjukvård" för sköra äldre personer och bli en självklar och integrerad arbetsmetod som ett tillägg till den fysiska vård en inom primärvården? (projekt A)
  3. Vilka behov har informella vårdgivare som ger stöd till äldre personer som lever med skörhet i hemmiljö/ hemmet? (projekt A-D)
  4. Vad är de systemiska faktorerna för och hur kan medskapandemetoder bidra till framgångsrik implementering av en intervention med teknik riktad mot äldre personer för att förbättra primärvård och kommunala omsorgstjänster? (projekt A-E)
Data och metod

Det tvärvetenskapliga programmet är baserat på testade interventioner med digital teknik med positiva effekter i äldre personernas hemmiljö. Fem projekt (projekt A-E) med kvalitativa och kvantitativa metoder är planerade. En digital plattform kommer att användas för att jämföra data. Med analyser från projekten projekt A-D kommer en modell att utvecklas som beskriver effekter av implementering som kan förändra och implementera nya interventioner och arbetsmetoder med hjälp av teknik (projekt E). För att säkerställa framgångsrik implementering kommer dessa projekt att genomföras i samarbete med de äldre, deras närstående, informella vårdgivare och personal.

Relevans

I Europa lever mer än 1/3 av äldre personer under 75 år med skörhet som orsakar funktionella begränsningar med en påverkan på välbefinnandet vilket också kan leda till höga kostnader för skattefinansierad vård. Hemmet är en viktig arena och med en ökning av äldre personer behövs nya arbetsmodeller. Resultatet kommer att generera kunskap om hur man använder digitala lösningar för förebyggande insatser, mer effektiv primärvård och kommunala omsorgstjänster som möjliggör deltagande i vardagslivet för äldre personer och stöd för anhöriga och personal.

Programmets originalitet

Det finns fortfarande en kunskapslucka när det gäller konsekvenserna av att använda olika typer av välfärdsteknik och hur denna teknik kan främja ett aktivt vardagsliv och ett hälsosamt åldrande för äldre personer som lever med skörhet. Det finns också en brist på kunskap om hur stöd till närstående och vårdpartners bäst kan organiseras. Detta kräver nya arbetssätt, utveckling av arbetsmetoder och implementering av insatser eftersom hemmet håller på att bli en ny arena för primärvård och hemsjukvård.

Plan för Projektgenomförande

Programmet bygger på på tidigare forskning där vi har utvecklat och testat flera digitala lösningar. Nästa steg är att använda befintlig kunskap för fortsatt utveckling, implementering och utvärdering av insatserna och arbetsmetoderna.

Detta kommer att genomföras i nära samarbete mellan personal inom Region Stockholm/Uppsala, Stockholms stad, Huddinge kommun och forskare vid Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Uppsala universitet och en referensgrupp av äldre personer, närstående och intressenter.

Mer