(projekt A)

I detta projekt vill vi utveckla och utvärdera ett program för att förebygga skörhet hos äldre personer som bor hemma och idag lever ett aktivt liv utan behov av externt stöd. Skörhet är ett hälsotillstånd där kroppen successivt och genom progressivt åldrande förlorar förmågan att hantera fysiska, psykiska och sociala påfrestningar. Den äldre befolkningen växer i Sverige och vi vill i projektet förebygga skörhet och de negativa konsekvenserna av progressivt åldrande Projektet görs i samverkan med personer med risk för skörhet, deras anhöriga, kommunen och primärvården.

Läs mer

(projekt B)

Projektet syftar till att utvärdera en reablement insats som kallas ASSIST 2.0, och som bygger på tidigare forskning och forskargruppens genomförbarhetsstudie. ASSIST 2.0 innebär att äldre personer identifierar utmaningar i att utföra dagliga aktiviteter. Hemtjänstpersonalen och hälso- och sjukvårdspersonal (ffa arbetsterapeuter och fysioterapeuter) får en särskild utvecklad, webbaserad utbildning för att stödja den äldre personen och säkerställa reablements utförande. Hemtjänstpersonal kommer dessutom att få handledning av hälso- och sjukvårdspersonalen. Projektet kommer att jämföra ASSIST 2.0 med vanlig hemtjänst och utvärdera dess inverkan på äldre personer utförande av dagliga aktiviteter, självtillit, upplevda hälsa, livskvalitet och personcentrering. De äldre personer följs under ett års tid. Tekniskt stöd för att underlätta kommunikation mellan personalkategorier i interventionsgrupperna kommer att undersökas. Projektet följer de riktlinjer för utvärdering som fastställts av Medical Research Council och CONSORT Statement för icke-farmakologiska prövningar. Den centrala forskningsfrågan är om äldre personer som får ASSIST 2.0 upplever förbättrad utförande och tillfredsställelse av vardagliga aktiviteter och personcentrerat arbetssätt, självtillit, upplevd hälsa och livskvalitet.

Läs mer

(projekt C)

Projektet syftar till att undersöka hur teknikbaserade lösningar, som online musikprogram, digitala appar och virtuell verklighet, kan förbättra livet för äldre personer med skörhet, som exempelvis en demenssjukdom, samt deras vårdgivare. Musikbaserade interventioner har redan visat lovande effekter på olika aspekter på hälsa och välbefinnande, såsom bättre kognition och emotionella tillstånd. Som nästa steg i den här forskningen kommer dessa analoga metoder kombineras med modernare teknik för utforska hur olika teknologier kan användas på ett effektivt och ändamålsenligt sätt.

Genom att undersöka hur olika tekniker kan användas på ett verksamt sätt är målet att förbättra livskvaliteten för äldre med skörhet och demens. En viktig del i processen är att involvera användarna själva, både de äldre och deras vårdgivare i både utvecklingen och implementeringen av nya teknikbaserade lösningar.

Läs mer

(projekt D)

Projektet fungerar som en brygga mellan projekt A-C och integrerar en kritisk roll genom intressenters engagemang i utformningen av interventioner inom hälso- och sjukvård såväl kommunal vård. Projektet integrerar samskapande metoder för att engagera intressenter som t.ex. äldre, vårdgivare, hälso- och sjukvårdspersonal, och representanter inom offentlig eller privatsektor på olika nivåer. Samskapande handlar om att skifta synen på kunskap till något som kan skapas tillsammans mellan experter och personer med olika levda erfarenheter. Genom samskapande bidrar projektet med förbättrade förutsättningar för genomförande av studieprotokoll och relevans för användarna. Ett ramverk med olika typer av samskapande metoder och strategier byggs på för att underlätta engagemang. Det finns ett behov av att förstå effektiva strategier för samskapande forskning inom åldrande, och ett mål med projektet är att fylla en del av denna kunskapslucka. Den centrala forskningsfrågan är att undersöka hur metoder för samskapande kan optimera interventioner för äldre som lever med skörhet.

Läs mer

(projekt E)

Projekt syftar till att beskriva de viktigaste elementen och sambanden inom olika insatser som rör förebyggande åtgärder, återanpassning och hemvård. Det syftar till att förstå hur insatser som personcentrerade metoder påverkar tjänsteleverans, arbetsbelastning, användarupplevelse och organisatoriska faktorer. Genom att utvärdera och sammanställa data från projekt A-D syftar projektet till att utveckla en implementeringsmodell som kan tillämpas i framtida primär- och hemvårdsmiljöer. De centrala forskningsfrågorna fokuserar på att identifiera komponenter och mekanismer för påverkan inom olika tjänster och utforska strategier för att underlätta förändring inom hälso- och sjukvårdssystemet och dess sammanhang.

Läs mer

Sammanfattningsvis visar tabellen nedan en översikt över de olika projekten och hur metoder för samskapande kan sträcka sig över olika projekt baserat på olika input där resultat/output kommer att anpassas för varje projekt. Erfarenheterna av att använda välfärdsteknik kommer att delas mellan alla projekt och stödja den fortsatta utvecklingen och utvärderingarna. Projekt (projekt E) kommer också att korsas genom att karakterisera systemvariabler (element) och deras relationer (anslutningar), som är relevanta för olika interventioner i projekten.

Välfärdsteknik som mobiltelefoner, dataövervaknings- och kommunikationssystem, QR-koder
Deltagare Äldre personer med risk för eller som lever med skörhet hemma samt deras närstående

Personal inom primärvården
Äldre sköra personer som bor hemma med hemvårdstjänster

Närstående, Hemvårdsprofessionella, Vårdchefer
Äldre sköra personer (demens) som bor hemma med hemvårdstjänster

Vårdpartners
Medskapandestrategier Samskapande design workshops, storyboarding, situations- och processkissning, dialogmöten
Data Resultat från tidigare studier

Utfallsdata och processutvärderingsdata

Intervjuer med personal inom primärvården och äldre personer med risk för skörhet, närstående
Utfallsdata och processutvärderingsdata

Intervjuer/observationer med hemvårdsarbetare

Intervjuer/observationer med äldre personer som får hemvård

Intervjuer med vårdchefer och vårdpartners
Intervjuer med äldre personer och vårdpartners

Intervjuer/observationer med äldre personer som får hemvård, vårdpartners och hemvårdsarbetare
Analys Statistisk analys, deskriptiv analys, tematisk och hermeneutisk analys
Utfall/Resultat Skörhet, funktion och deltagande i ADL, självförtroende, livstillfredsställelse, kontakter med primärvården, kostnader

Utvecklingsmaterial

Interventionskomponenter inklusive välfärdsteknologi
Prestanda i vardagliga aktiviteter, självförtroende, upplevd hälsa, livskvalitet

Utvecklingsmaterial

Interventionskomponenter inklusive välfärdsteknologi
Utvecklingsmaterial

Teknologiska artefakter

Teknologiska processer