Syftet med detta projekt är att fortsätta utveckla, implementera och utvärdera en unik reablement insats, ASSIST 2.0. ASSIST 2.0 är utformad baserat på kunskap om reablement inklusive forskargruppens genomförbarhetsstudie som testade ASSIST 1.0.

Forskningsfrågan är: kan äldre personer som får ASSIST 2.0 öka sin utförande och tillfredsställelse i vardagslivets aktiviteter, samt uppleva en ökad nivå av självtillit, upplevd hälsa och livskvalitet?

Projektet kommer att fastställa skillnaderna i reablement (ASSIST 2.0) jämfört med vanliga hemtjänstinsatser. ASSIST innefattar en särskild utvecklad on-lineutbildning för all personal samt stöd och handledning från hälso- och sjukvårdspersonal (fram för allt arbetsterapeuter och fysioterapeuter) till hemtjänstpersonal. I ASSIST 2.0 interventionen kommer äldre personer att identifiera svårigheter med att utföra nödvändiga och önskade vardagsaktiviteter. Hemtjänstpersonal, med handledning från hälso- och sjukvårdspersonal, kommer att stödja de äldre personer att utföra dessa aktiviteter. Även tekniskt stöd för att underlätta kommunikation mellan personalkategorier i interventionsgrupperna kommer att undersökas.

Studiedesign och forskningsupplägg

Projektet omfattar en utvärdering av effekterna av ASSIST 2.0 i jämförelse med ordinarie hemtjänst. En pragmatiskt kontrollerad studie (PCT) med rekrytering via två hemtjänstenheter i Stockholm och två hemtjänstenheter i Uppsala med interventionsgrupper (IG) som får ASSIST 2.0 och kontrollgrupper (CG) som får ordinarie hemtjänst. ASSIST 2.0-programmet omfattar hälso- och sjukvårdpersonal som arbetar på interventionsenheterna och som kommer att ansvara för handledning av hemtjänstpersonalen. All personal som arbetar med ASSIST (IG) kommer att delta i en webbaserad utbildning som utarbetats och tillhandahålls av forskarna.

Interventionen och implementeringen av programmet

Reablement insats ASSIST 2.0 består av följande delar: a) en insats riktad till äldre personer så att de kan utföra de vardagliga aktiviteter som de behöver och vill göra. Detta kommer att uppnås genom optimalt stöd från hemtjänstpersonalen, b) utbildning för all personal i konsten och vetenskapen gällande reablement som utvecklas och tillhandahålls av forskarna, c) utbildning och stöd via mentorskap och coachning inklusive reflektioner som hålls av hälso- och sjukvårdspersonal för hemtjänstpersonalen och säkerställer korrekt tillhandahållande av reablement.

Metoder för datainsamling och analys

För att studera effekterna av ASSIST 2.0 i IG i jämförelse med en CG, kommer 1001 äldre personer som bor hemma och är i behov av hemtjänst och deras möjliga närstående att rekryteras och sen följas under ett års tid. Kvantitativa och kvalitativa metoder kommer att användas för att utvärdera interventionen. Standardiserade instrument kommer att användas för att fastställa de äldre personers a) upplevda utförande och tillfredsställelse i aktiviteter i det dagliga livet, b) oberoende i aktiviteter i det dagliga livet (ADL), c) skörhet d) självtillit, och e) allmän livskvalité. För de närstående kommer a) vårdgivarens börda och b) tillhandahållande av informell vård att bedömas. För både äldre personer och närstående kommer a) upplevd livstillfredsställelse och b) nivå av ångest och depression att bedömas. Upplevelser av personcentrerat arbetssätt mäts hos de äldre personerna samt all personal. Erfarenheterna av interventionen kommer att undersökas genom kvalitativa intervjuer med de deltagande äldre, deras närstående, hälso- och sjukvårdspersonal och hemtjänstpersonal.


1. En effektberäkning baseras på vår genomförbarhetsstudie. Utfallsmåttet Canadian Occupational Performance Measure visade att för en 95% chans att visa en verklig behandlingseffekt (95% power) kommer 50 äldre personer att inkluderas i varje grupp med en beräkning av bortfall.

Medlemmar i projektet