Syftet med detta projekt är att fortsätta utveckla och utvärdera vilka teknologier för musik interventioner för äldre personer med skörhet, inklusive demens och deras vårdpartners.

Forskningsfrågan är: Hur och vilka teknologier (t.ex. online musikprogram, digital app, virtuell verklighet) kan vara fördelaktiga för äldre personer med skörhet inklusive demens, och deras vårdpartners?.

Musikbaserade interventioner har visat sig ha en rad positiva effekter på äldre personer, särskilt de med skörhet och demens. Musikbaserade interventioner påverkar hormonnivåer, påverka det autonoma nervsystemet och neurotransmittorer, hjälpa till att bibehålla kognition och mildra ångest, depression och svåra beteenden associerade med demens. Även lågteknologiska, icke-skräddarsydda musikinterventioner har en positiv effekt, men kanske inte är skalbara. Trots att teknologi är en av de snabbast växande och mest effektiva medlen för att leverera storskaliga interventioner över olika miljöer (t.ex. hemvård), finns det brist på kunskap om att förena teknik med evidensbaserade utfall från analoga interventioner. Dessutom saknas det systematiskt involvering av slutanvändare inte bara i upplevelsen av teknologi utan också hur teknologin passar in i vardagen. .

Teknologi är ett av de snabbast växande och mest effektiva sätten att leverera storskaliga interventioner inom olika miljöer, som till exempel hemvård. Trots detta finns det ett par viktiga utmaningar såsom bristande kunskap om hur teknik kan integreras med evidensbaserade resultat från analoga interventioner samt otillräcklig användarinvolvering, inte bara när det gäller upplevelsen av tekniken utan också hur den kan passa in i vardagslivet. Tekniken som används inom demensvården måste ha unika egenskaper som att vara specifikt anpassade för kognitivt svaga individer.

Vårdpartners och deras roll i äldrevården

Vårdpartners, såsom make/maka, partner, vuxet barn eller vän, spelar en avgörande roll för att stödja äldre personer med skörhet som bor hemma. Möjligheten att åldras med värdighet i hemmet beror inte enbart på professionella tjänster utan även på omsorg från vårdpartners, integrering av välfärdsteknik för att stödja både den äldre och vårdpartnern, behov av stöd för vårdpartners.

Det är viktigt att utveckla strategier som främjar vårdpartners hälsa och välbefinnande och för att vara effektiva bör dessa insatser vara icke-invasiva, kostnadseffektiva och kulturellt anpassade.

Detta projekt kommer att dra nytta av lärdomar från tidigare forskning och samtidigt identifiera var vi behöver gå för att optimera användningen av etablerad och ny teknik för att minska stress för vårdpartners. Dessutom är vi medvetna om att det finns unika omständigheter när det gäller vårdbördan för vårdpartners. De utmaningar som är förknippade med att vara vårdpartner för sköra äldre med demens medför dock flera utmaningar som kräver särskild uppmärksamhet. För att vara effektiv måste all teknik som väljs för användning inom demensvården ha en unik kombination av egenskaper som går utöver vad som kan behövas för allmänna medicinska tillstånd utan påverkan på kognitionen. Därför kommer detta projekt också att strategiskt inkludera partnerdyader där en person lever med demens.

Studiedesign och forskningsupplägg

Studien kommer att genomföras i olika delar av Stockholmsområdet. Projektet kommer att använda en iterativ samskapande design i tre steg med flera intressentgrupper. I det första steget kommer en databas med deltagare från en tidigare studie att användas för att rekrytera partnerdyader där en partner lever med demens i hemmet. I steg två rekryteras vårdpartnerdyader från projekt och . I det tredje steget används deltagare från steg 1-2 samt snöbollsrekrytering av andra intressenter. Forskningsmiljön kommer att utgöras av olika delar av Stockholmsområdet. Sessioner kan organiseras hos någon av vår partnerorganisationer för att erbjuda platser nära deltagarnas hem.

Metoder för datainsamling och analys

I det första steget kommer gruppintervjuer att användas för att utforska erfarenheter av en musikintervention som genomfördes med personer som lever med demens i hemmet och deras vårdpartners. Intervjuerna kommer att fokusera på erfarenheter av att delta i musikinterventionen, i vilken utsträckning deltagarna fortsatte att använda interventionens resurser efter att interventionen avslutats och eventuella personligt upplevda styrkor/svagheter/framtida önskemål relaterade till musikinterventionen. Det totala antalet potentiella deltagare inkluderar 32 dyader som deltog i musikinterventionen.

I det andra steget kommer workshops att användas för att engagera äldre personer som får hemtjänst och deras vårdpartners i en generativ dataprocess för att utforska olika typer av välfärdsteknik som är användbara för att leverera en musikbaserad intervention. En kombination av exponering för teknik, försök med teknik, gruppintervjuer, visualisering och metoder för designtänkande kommer att användas för att generera data med fokus på kritiska element som kan informera om den potentiella nyttan av 1) teknik vid leverans av interventionen, 2) teknik som tillgänglig, 3) teknik som effektiv och 4) behov av stöd vid användning av teknik. Fältanteckningar kommer att användas, och intervjuer och gruppsamtal kommer att spelas in.

I det tredje steget kommer workshops att genomföras där intressenter med olika bakgrund bjuds in för att diskutera och prioritera de alternativ som tagits fram under steg 1-2. Det förväntas att vissa tjänster och tekniker kommer att få låg prioritet från många deltagare och att vissa tjänster och tekniker kommer att få hög prioritet från olika grupperingar. Denna mångfald kommer att ge impulser till ytterligare utforskning, utformning och prototypframtagning.

Medlemmar i projektet