Projektet är projektöverskridande över projekt , och och bygger på idén att intressenternas engagemang är avgörande för att utforma interventioner. Syftet är utveckla kunskap om hur samskapande kan användas och vilka strategier som är mest användbara för att tillgodose behov inom interventionsforskning inom äldreområdet.

Forskningsfrågan är: hur kan metoder för samskapande användas för att förbättra användarupplevelsen och förbättra användbarhet samt strategier för implementering i olika faser för interventioner riktade till äldre som lever med skörhet?

Vi lånar frasen "all things co-" av Pérez Jolles (2022) och kollegor för att inte fastna i semantik, men att lyfta en integrering av metoder för att samarbeta, skapa, och undersöka gemensamma utmaningar tillsammans (dvs. med äldre, närstående, hälso- och sjukvårdspersonal, hemtjänstpersonal, vårdchefer/socialarbetare och representanter för privat/offentlig sektor på olika nivåer) för att förbättra användarupplevelsen, öka användbarheten, och implementeringsstrategier.

Studiedesign och forskningsupplägg

Metodologiskt är projektet grundat i samskapande, vilket har visat sig vara relevant för i flera forskningskontexter med fokus hälso- och sjukvård. Projektet kommer att använda en innovativ kombination av visuella och kvalitativa intervjumetoder för att generera data tillsammans med intressenter som bidrar till att identifiera prioriteringar, aktivt arbeta med utformande av intervention och planera framtida implementering av forskningsresultat. I detta program sträcker sig insatserna från hälso- och sjukvårdsreglerade system i projekt till kommunreglerade system i projekt och . Därför kommer det att finnas olika typer av intressenter och olika delar av insatserna kommer att vara i fokus. Till exempel kommer projekt att inledas med en litteraturstudie och workshops för att integrera kunskap/erfarenheter från två separata tidigare interventionsstudier inom primärvården medan projekt kommer att inledas med tidigare intervju- och processutvärderingsmaterial. Resultat från samskapande kan vara interventionsmaterial som ska användas med äldre, utbildningsmaterial för att utbilda personal eller metoder för en intervention för att möta behoven hos intressenter.

Metoder för datainsamling och analys

Urvalet kommer att vara målinriktat och omfatta äldre och alla intressenter. Rekryteringen för varje projekt kommer att grundas på de unika projektbehoven. Åtgärder kommer att vidtas för att säkerställa att relevanta egenskaper är representerade, såsom kön, levnadsförhållanden och utbildningsnivå. I det första steget kommer tillgängliga data från tidigare projekt, genomgång av tidigare evidens från litteraturen och samråd med intressenter att genomföras. I det andra steget kommer samskapande metoder, inklusive en kombination av grupparbete, intervjuer, observationer, visualisering och dialog, att användas för att förbättra, omforma eller förnya delar i interventionen som prioriteras. I steg 3 kommer intervention och utbildningsmaterial att iterativt prövas. Exempel på prototyper inkluderar: 1) digitala inlärningsplattformar, 2) utbildningsmaterial såsom bildspel, korta instruktionsmanualer och pedagogiska guider, 3) praktiska övningar, och 4) processer för interventionerna. Data kommer att bearbetas i en tvåstegsprocess och omfatta både tematiska och hermeneutiska analyser.

Medlemmar i projektet