Syftet med detta projekt är att karakterisera systemvariabler (element) och deras relationer (kopplingar), som är relevanta för olika interventioner inom prevention, reablement approach och hemvård, hemvårdsanvändares behov och tillfredsställelse.
Forskningsfrågan är: vilka är komponenterna och mekanismerna för påverkan i de olika tjänsterna? Vad skulle kunna underlätta förändringsprocessen inom hälso- och sjukvårdssystemet och i sammanhanget?
Detta för att undersöka effekterna av förändringsarbete och interventioner, såsom den personcentrerade förebyggande och rehabiliterande metoden, på tillhandahållandet av tjänsterna, arbetsbelastning, arbetsrelaterad stress, hemtjänstanvändarnas erfarenheter och andra organisatoriska faktorer. Genom att utvärdera och sammanfatta implementeringen och resultaten från projekt , , och för att skapa en implementeringsmodell som kan användas i olika framtida primär- och hemvård i regioner och kommuner.
Denna studie är av syntetiserande natur och följer därför en modelleringsmetodologi snarare än en interventionsstudiedesign. Studien använder sig av deltagande modellbyggnad av systemdynamikmodeller för att fånga olika intressenters olika perspektiv, liksom forskarnas expertis som genomförde studierna projekt , , och .
Som en metodologisk innovation har gruppen kring Meijer vid KTH utvecklat en stegvis modelleringsansats, där följande steg följs:
Detta projekt kommer att fokusera på svensk hemvård och skattefinansierade universella hälso- och sjukvårdssystem.